Hunt

Voor mijn documentaire serie de ‘Almabtrieb Alpbach’ liep ik op zaterdag 1 oktober 2022 mee met boer Martin Kronthaler uit het Alpbachtal. We liepen met zijn 80 koeien 14 kilometer vanuit de Lueger Alm bergafwaarts, naar Reith im Alpbachtal. De dag voor de Almabtrieb werden de koeien naar de onderste gelegen boerderij op de berg gebracht, schoongemaakt en was er nog een laatste feest in de stal met muziek, dans en de nodige alcohol. De dag erna waren we vroeg uit de veren om te melken en de koeien te versieren. In het dal stonden enkele duizenden toeristen ons op te wachten en werden de koeien naar de zomerstal gebracht, na nog even te paraderen voor de menigte. De boer was weer verenigd met zijn gezin na een periode van bijna 5 maanden in de bergen.

Door Deutsche Welle (de internationale broadcaster van Duitsland) is van de Almabtrieb 2022 ook een video gemaakt over Martin en zijn koeien op weg naar het dal.

Hieronder een selectie van de foto’s van deze dagen.

De Almabtrieb is een jaarlijks feestelijk evenement in Oostenrijk in oktober, waarbij boeren hun melkkoeien vanuit het zomerverblijf boven in de bergen naar het winterverblijf in het dal brengen. Deze boeren gaan in mei naar de Alm (=boerderij) boven op de berg en brengen daar de hele zomer door met hun koeien. Ze komen niet tot nauwelijks meer in het dal. De Alm in de bergen is vaak vrij primitief en het kost dan ook vele uren om de koeien te verzorgen en tweemaal per dag te melken. Om de paar dagen komt een vrachtwagen om deze authentieke Tiroler Milch op te halen. De koeien grazen op de stijle weilanden, vaak skipistes voor de wintersport.

Voor boeren in Oostenrijk is het niet altijd even makkelijk om opvolging te vinden en men is soms bang dat dit beroep aan het uitsterven is. Het is ontzettend hard werken in de zomerperiode boven op de berg en niet erg lucratief. Gelukkig wordt het gedeeltelijk gesubsidieerd. De boeren op de berg zijn een echte eenheid met hun kudde koeien en herkennen aan het geluid van de koebel welke koe het is, als zij op de stijle weides grazen.

Tijdens deze Almabtrieb in oktober worden de koeien versiert met grote bellen en hoofdtooien (maximaal 18kg gezamenlijk) en lopen vele kilometers bergafwaarts naar het dal, waar toeristen de stoet opwachten. De boer, familie, knechten en vrienden lopen met de koeien mee naar beneden.