Stichting ROS

Duizenden Rotterdammers hebben geen geldige verblijfspapieren. Zij leven te vaak in een minderwaardige en afhankelijke situatie, zonder controle over hun leven.

Voor Stichting ROS (Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt) heb ik op verschillende locaties gefotografeerd. Foto’s zijn hiervan onder meer in hun jubileumboek verschenen voor het 10 jarig bestaan. Het was heel bijzonder, aangrijpend en dankbaar om foto’s voor deze organisatie te maken. Ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt door situaties en omgevingen in beeld te brengen, die ik ervoor nog niet eerder had meegemaakt.

Volgens Stichting ROS zijn er drie opties: doorprocederen voor een verblijfsvergunning, overleven in de illegaliteit of terugkeren naar het land van herkomst. Stichting ROS is hierin neutraal, de keuze ligt bij de persoon die deze organisatie benadert. Wel geven zij realistische informatie over de mogelijkheden en raden zinloos procederen altijd af. Stichting ROS biedt hulp in vele vormen, maar streeft altijd naar zelfredzaamheid en autonomie.

Onderstaande korte film van mij uit 2011 geeft je een inkijkje in het leven van Rotterdammers zonder verblijfsvergunning (ps. geluid aanzetten).