Dubbel portret – twee gezichten, één beeld

In eerste instantie zie je 1 gezicht, maar als je nogmaals kijkt zie je er echt 2. Bij het ene dubbelportret is dit duidelijker te zien dan het andere portret. Het 2-in-1 portret, ook wel duoportret of dubbelportret genoemd, is een kunstwerk van 2 personen, samengesteld uit meerdere foto’s. Zussen, broers, broer en zus, vader en zoon, vader en dochter, moeder en zoon of moeder en dochter kunnen samen op de foto. Je lijkt vaak meer op elkaar dan dat je denkt qua ogen, mond, neus of vorm van het gezicht. Je verwacht het niet, maar je staat ervan versteld hoeveel gelijkenissen er vaak zijn.

Meerdere samenstellingen zijn mogelijk, indien de gezichten dit toelaten. Een volwassen persoon is bijvoorbeeld niet te combineren met een kind van 1,5 jaar oud, omdat de verhoudingen van het gezicht te veel verschillen. Hierdoor is niet het mooie resultaat te behalen, wat je uiteindelijk wil bereiken: een waar kunstwerk. Zoals ik streef naar een perfect plaatje, hoop ik ook dat u hiervoor begrip heeft.

In mijn studio in Rotterdam maak ik de foto’s, waarna ik na een selectie het ‘nieuwe gezicht’ laat ontstaan door zeer nauwkeurige beeldbewerking. Dit vergt tijd en precisie, om tot een waardevol 2-in-1 portret te komen.

Kleding
Wat kleding betreft kan je een zwart kledingstuk meenemen dat jullie beiden past of dat hetzelfde is. Dit kan een shirt met ronde hals zijn, een trui of een blouse, allen bij voorkeur zonder print. In mijn studio heb ik zwarte t-shirts met een ronde hals liggen voor kinderen van maat 98 tot 164.